Inspiratie ontvangen? Laat hier je e-mailadres achter!

Wat je uitzendt krijg je terug

23 februari 2020 • Blog

Is het je wel eens opgevallen dat mensen anders op je reageren wanneer je lekkerder in je vel zit? Of dat mensen minder zin in contact met je hebben wanneer je je down of eenzaam voelt? Dit terwijl je juist dan behoefte hebt aan menselijk contact.

Alles is energie

De wisselwerking in het contact tussen mensen is een groot onbewust en tegelijkertijd complex proces. Afhankelijk van jouw stemming heb je een hogere of lagere energie. Anderen voelen dit aan zonder dat zij of jij het door hebt. Jouw stemming is afhankelijk van hoe jij over jezelf denkt op dat moment. Simpel uitgelegd, werkt het zo:

Een voorbeeld

Je hebt een kunstwerk gemaakt waar je zelf NIET helemaal tevreden over bent. De lat ligt hoog en je vindt dat je die maatstaf niet gehaald hebt. Wanneer je dit aan een ander laat zien zeg je op een lage en twijfelende toon: “Kijk eens wat ik gemaakt heb….”

Op een onbewuste laag voelt die ander hoe jij zelf denkt over je resultaat. Zonder dat je het door hebt zet je de deur op een kier om de ander toestemming te geven om hetzelfde te vinden. Het kan zijn dat je op een liefdevolle manier gezegd wordt dat het echt heel erg mooi is. Je kan ook volledig afgekraakt worden, dit afhankelijk van de relatie die je met deze persoon hebt. Natuurlijk kan het zijn dat ze het daadwerkelijk mooi vinden. Echter, jouw eigen mening over het resultaat kan ervoor zorgen dat je dat niet gelooft. Volgens jouw maatstaven is het niks, dus een ander kan het naar jouw mening onmogelijk mooi vinden.

KIJK!

Wanneer je iets maakt wat je zelf helemaal geweldig vindt zend je een heel ander signaal uit. Wanneer je het aan iemand laat zien breng je enthousiasme en zelfverzekerdheid over, door het gebruik van je stem, je lichaamshouding en je hele wezen. Je zegt: “KIJK! Wat ik gemaakt heb!!”

In diezelfde energie krijg je ook antwoord. “Wow, super vet!” “Wat leuk!”
Zelfs als ze het niks vinden zullen ze dat in dezelfde toon zeggen. “Wow, niks voor mij!!!” Wanneer ze dat doen, raakt het je ook minder omdat je zelf ervan overtuigd bent dat het mooi is.

Wat je uitzendt krijg je terug

Mensen voelen onbewust dus haarfijn aan wat jij tegen jezelf zegt op het moment dat je een boodschap overbrengt. Echter moet ik hierbij vermelden dat het uitzenden van boodschappen op verschillen lagen gebeurt wat voor verwarring kan zorgen. Het verschil tussen ‘ik zeg A tegen mijzelf en zendt B uit’ is namelijk ook te voelen voor mensen zelfs wanneer jij je nog niet bewust bent dat je een gemixt signaal uitzendt. Niet iedereen is trouwens even gevoelig voor deze gemixte signalen in het laatste scenario.

In het kort is bovenstaande uitleg de basis van wat er bij jou van binnen gebeurt en hoe anderen daarop reageren. Kijk eens naar hoe mensen op jou reageren, wat kan je daarvan leren over jezelf?
Wil je hier meer van weten of eens van gedachten wisselen hierover? Neem contact op, een eerste gesprek is altijd gratis.