Inspiratie ontvangen? Laat hier je e-mailadres achter!

Geloof in jezelf, maar hoe dan?

19 januari 2020 • Blog

Een tekst die je te pas en te onpas voorbij hoort komen ‘geloof in jezelf’. Een weg die ook voor mij niet altijd even makkelijk is geweest. Hoe ziet dat eruit geloven in jezelf? Waar moet je precies in geloven wanneer je een onbewuste diep gewortelde overtuiging hebt dat je er niet toe doet? Dan is er toch niks om in te geloven?

Je doet waar je in gelooft.

Onze kinderjaren zijn ongelofelijk belangrijk. Als kind heb je alle gevoelens die je als volwassenen ook hebt. Je wordt geraakt, het doet pijn, je gaat ermee om. Als kind ben je 100% afhankelijk van je ouders, daarom heb je te dealen met wat er is. Creatief als ons brein is heeft het een manier gevonden om met elke situatie om te gaan, liefdevol en iets minder liefdevol. Dit heet overleven. Door vervelende situaties kan je brein conclusie hebben getrokken om pijnlijke gebeurtenissen niet zo erg te voelen.

Een voorbeeld.

Een kind krijgt niet de juiste aandacht. Bijvoorbeeld de vader negeert het kind of hij denkt alleen aan zichzelf waardoor hij niet ziet wat het kind nodig heeft. Ditzelfde kan een moeder ook doen. Het niet gezien en erkend worden door (een van) de ouders is bijzonder pijnlijk. Het kind kan nergens heen en maakt een overleving aan, het brein bedenkt de volgende ‘regel’
Ik doe er niet toe’.
Wanneer je namelijk DAAR in gelooft, is het gedrag van de vader of moeder een stuk minder pijnlijk!

Geloof in jezelf

Het geloven in jezelf is het wantrouwen van je eigen overtuigingen. Wat je jezelf vroeger hebt aangeleerd om te overleven, mag je nu weer afleren. Je bent nu niet meer afhankelijk van je ouders. Nu ben je vrij om te gaan staan waar je wilt, het zijn je oude overtuigingen die je vast houden aan de realiteit van toen je kind was en die je niet helpen nu je volwassen bent.

Bewustwording

Het bewust worden van je overtuigingen kan je enorm helpen om inzicht te krijgen in waarom je dingen doet. Bij mij persoonlijk werkt het zo dat wanneer ik me bewust wordt van een overtuiging, het lijkt als of vanzelf dingen op hun plek vinden en ik er veel minder last van heb.

NB
Wat hier belangrijk is, is dat de PRECIEZE overtuiging boven water komt. Vaak zitten verschillende overtuigingen als een netwerk aan elkaar verbonden en wanneer je ze niet allemaal of de meest belangrijke nog niet ziet, blijft het probleem bestaan.

In mijn coaching help ik je graag met het vinden van jouw onbewuste overtuigingen, hierdoor jij ook kan inzien dat je DIE nu niet meer nodig hebt.